Zomervakantie 2021 Scandinavië

Zaterdagavond 31 juli zijn we (Frits, Paula en Clarice) vertrokken richting Noord Groningen, zodat we niet in Duitsland hoefden te overnachten (wat vanwege de Covid-maatregelen niet is toegestaan) en de rit naar Denemarken op één dag niet te lang zou worden.

De brug bij Hamburg

Zondag konden we lekker opschieten zonder vrachtwagens op de Duitse snelwegen. Rond twee uur waren we al op de camping in Aabenraa, waardoor we ook nog even tijd hadden om het stadje te verkennen.

Maandag reden we verder naar camping Tangloppen, net buiten Kopenhagen. Een mooie uitvalsbasis om de stad te gaan verkennen. ‘s Avonds lekker gegeten bij Maven, een leuk restaurantje in een oude kerk.

Dinsdag opnieuw Kopenhagen in gegaan om de stad te verkennen en wat te shoppen.

Woensdag reisden we via “The Bridge” verder naar Göteborg, waar we eind van de middag Kim afhaalden van het vliegveld.

Nadat we op de camping Partille Stallplats iets hadden gegeten, gingen we nog even de stad in voor een eerste indruk.

Donderdag hebben we rustig aan gedaan. Kim was ziek door haar tweede vaccinatie en Clarice had erg veel last van haar been. Paula en Frits hebben samen een bezoek gebracht aan het Volvo museum. Eind van de middag zijn Frits en Clarice samen nog even de stad in geweest en ‘s avonds hebben we de bbq aangestoken op de camping.

Vrijdag voelde Kim zich gelukkig weer een stuk beter en zijn we verder gereden naar Lidkoping. We wilden eigenlijk naar een camping bij het Lacko Slot op de kop van het schiereiland aan het Vanermeer, maar die was vol. Het was daar ook erg druk in de omgeving. Uiteindelijk terug gereden naar Kronocamping in Lidkoping. Eind van de middag even in Lidkoping rondgewandeld en wat gegeten op een gezellig terrasje met live muziek.

Zaterdag reden we naar Trolhattan voor een bezoek aan het sluizencomplex en het Saab museum. Na een late lunch in een leuk restaurantje aan het Vanermeer reden we terug naar de camping, terwijl de eerste regen begon te vallen.

Zondag vertrokken we eind van de ochtend verder naar het noorden. In de loop van de middag kwamen we aan op Värmlands Sjö och Fjäll Camping aan een klein meertje. We konden nog even genieten van het mooie weer, maar begin van de avond werd de lucht zwart en begon het te waaien. Dat beloofde niet veel goeds.

Maandag was het een beetje wisselvallig. Af en toe dreigende luchten, maar pas aan het einde van de dag een beetje regen.

De meiden begonnen de dag met het bakken van pannenkoeken. In de loop van de middag nog even gekeken in het dichtstbijzijnde plaatsje, waar we in de Systembolaget (een soort staatswinkel waar je alcoholische dranken moet kopen) een paar flessen wijn en echte biertjes kochten. In de supermarkt is alleen light bier te koop.

De waterpomp bleef op een gegeven moment lopen, toen de meiden de keukenkraan dichtdraaiden. Clarice probeerde hem te fixen, maar vervolgens spoot er aan alle kanten water uit. Ook de kraan in de badkamer kon niet meer gebruikt worden, want dan spoot het er bij de keukenkraan aan alle kanten uit.

Na een toiletbezoek ‘s nachts wilde Clarice haar handen wassen, wat natuurlijk niet kon. Vervolgens een groot waterballet en iedereen wakker. Nadat Frits de stroom eraf had gehaald, hebben we de stroom van de waterpomp gehaald, zodat dat niet weer kon gebeuren. Nadat het meeste water was opgeruimd en een gedeeltelijk nat bed van de meiden, kostte het wat moeite om weer in slaap te komen….

Dinsdag zouden we naar Mora gaan. Met dank aan Google vonden we daar een caravandealer, die de kraan voor ons kon vervangen. Vervolgens werkte de pomp niet meer. Er bleek een zekering te zijn geknapt. Nadat die was vervangen, konden we onze weg vervolgen naar Camping Mora.

Woensdag hebben we de omgeving een beetje verkend, de meiden hebben gevist ( maar niets gevangen) en ‘s avonds hebben we lekker gegeten bij O’Learys in het centrum van Mora.

In Mora zijn we iets langer blijven hangen dan de bedoeling was, omdat Clarice donderdags onverwacht naar het ziekenhuis moest en dezelfde middag nog werd geopereerd. Gelukkig mocht ze vrijdag het ziekenhuis weer verlaten en op de camping werd ze extra verwend door Frits en de meiden, die haar toch wel een beetje hadden gemist.

Vrijdagmiddag hebben Frits en de meiden de omgeving verkend, terwijl Clarice op de camping bleef om een beetje bij te komen van de narcose.

Dertien jaar geleden zaten ze samen ook op dit Dalarna paard.
Uitkijktoren Vidablick aan het Siljanmeer

Zaterdagochtend trokken we verder naar het noorden, richting Särna, dichtbij Nationaal park Fulufjället, waar de grootste waterval van Zweden ligt. Onderweg kwamen we verschillende mooie oude Amerikaanse auto’s tegen.

Eenmaal aangekomen in Särna gingen Frits en de meiden naar Nipfjället, een mooi uitkijkpunt in de omgeving. Door het slechte weer was er alleen weinig zicht. Onderweg kwamen ze nog wel een paar rendieren tegen.

Zondag 15 augustus werden we wakker van de regen en de wind buiten de caravan en zijn we lekker lang blijven liggen. Eind van de ochtend werd het gelukkig droog en reden we naar het nabijgelegen Fulufjällets Natuurpark, waar de hoogste waterval van Zweden ligt. Deze 90 meter hoge waterval bevriest in de winter en wordt dan een populaire klimplek. In het park was de naderende herfst alweer duidelijk zichtbaar.

Maandag 16 augustus vertrokken we richting Stockholm en besloten te overnachten op een camping in Falun. Vlak naast de camping waren twee skischansen. Deed ons direct denken aan Eddie the Eagle.

Het regende helaas praktisch de hele dag. Het plaatselijke museum was niet open op maandag. Eind van de middag toch nog maar even de stad in gegaan en heerlijk gegeten bij een gezellig Italiaans restaurantje.

Dinsdag 17 augustus werden we alweer wakker met regen, wat niet uitnodigde om onze spullen weer te pakken en verder te gaan. De meeste caravans en campers om ons heen waren al vertrokken toen wij rond elf uur ook de camping verlieten richting Stockholm. We vonden een plekje op Rösjöbaden camping & Stugby, iets boven Stockholm, op redelijke afstand van het vliegveld. Het regende nog steeds toen we aankwamen, daarom besloten we ‘s middags een bezoek te brengen aan Westfield Mall of Scandinavia en de dag af te sluiten met een burger bij sportcafé O’Learys.

Woensdag regende het nog steeds, maar omdat het Kims laatste dag in Zweden was, wilden we toch graag de stad in. We begonnen met een bezoek aan het Koninklijke Paleis, daarna wandelden we door de oude stad (Gamla Stan). Gelukkig klaarde de lucht iets op en werd het uiteindelijk zelfs droog.

Voordat we naar de camping terugreden, bezochten we eerst een systembollaget, om onze bier- en wijnvoorraad weer aan te vullen.

‘s Avonds heerlijk gegeten bij Ono Sushi in Solna, vlakbij de camping.

Donderdagmorgen heeft Frits eerst Kim afgezet op vliegveld Arlanda, vanwaar ze naar huis terug zou vliegen. Daarna gingen wij met de auto een tochtje maken over een aantal eilanden in de Stockholm-archipel, via de wegen 274 en 222.

Onze eerste stop was in Vaxholm, waar we even hebben rond gewandeld. Vervolgens een bezoekje gebracht aan café Hembygdsgarden.

Vanuit Vaxholm namen we de veerboot naar Rindö en na enkele kilometers over het eiland een volgende veerboot naar Värmdö. Na een late lunch bij restaurant Kattholmen in Gustavsberg, waren we eind van de middag terug op de camping.

Vrijdag 20 augustus werden we eindelijk weer wakker met een blauwe lucht en ☀️! Even heerlijk genieten. De camping ziet er gelijk heel anders uit met een zonnetje.😎

In de loop van de middag zijn we nog even Stockholm ingereden om wat te shoppen. De Nordiska Kompaniet (Harrods van Zweden) moesten we natuurlijk ook nog even bekijken.

De dag besloten met lekkere sushi van Ono en op de camping nog heerlijk lactosevrij stracciatella ijs gegeten als toetje.

Zaterdag 21 augustus was het ook voor Paula tijd om weer naar huis te gaan. Nadat Frits haar naar het vliegveld had gebracht gingen wij nog even op pad met de auto naar het Drottningholm paleis, aan de andere kant van de stad. Het was daar echter zo druk, dat we besloten eerst een eindje door te rijden naar Hovgården op het eiland Adelsö. Daar vandaan kon je met een bootje naar Birka op Björkö, met overblijfselen uit de Vikingtijd. We bleken al te laat in het seizoen te zijn, de boot ging niet meer. Onderweg heerlijk geluncht op een mooie golfbaan. Toen we eind van de dag opnieuw langs Drottningholm reden was het een stuk rustiger en konden we toch de buitenkant en de tuinen nog bekijken.

Zondag 22 augustus zijn we rond elf uur vertrokken met de caravan vanuit Stockholm naar Gamleby, bijna 300 km zuidelijker, langs de oostkust. Het plaatsje zelf stelde niet veel voor, maar we hadden een prachtige plek op Kustcamp Gamleby, vlak aan zee.

Eind van de middag zijn we nog even via een steil pad met trollen naar een uitzichtpunt geweest vlakbij de camping.

Maandag 22 augustus zijn we na de lunch verder gereden en kwamen in de loop van de middag aan op First Camp Stensö-Kalmar. Het was heerlijk weer en nadat we de camping een beetje hadden verkend, die ook weer mooi aan zee ligt, zijn we het centrum van Kalmar nog even in geweest.

Tegenover Kalmar ligt het eiland Öland. Daar waren we nog nooit geweest. Dinsdag besloten we het eiland maar eens te gaan verkennen. Allereerst reden we naar Borgholm, een heel gezellig plaatsje, waar we natuurlijk ook de resten van het Borgholm Slot even moesten bekijken. Op Öland staan heel veel oude windmolens, die inmiddels geen dienst meer doen. Ook vind je over het hele eiland verspreid grafstenen uit vroegere tijden.

Het eiland is erg lang en smal (137 km lang en maximaal 16 km breed). Een rondje eiland werd daarom iets te ver. Bij Borgholm staken we over naar de andere kant van het eiland en reden via leuke kleine dorpjes naar vuurtoren de Lange Jan op de zuidelijke punt. De vuurtoren staat in een natuurreservaat, waar behalve zwarte schapen ook herten los rondliepen. Je hoorde huilende zeehonden, die vlak voor de kust in het water of op rotsen lagen.

Na een laatste blik op de Ölandbron, de meer dan 6 km lange brug naar het vasteland, reden we terug naar de camping, terwijl het al donker begon te worden.

Woensdag 24 augustus werd het tijd om Zweden te verlaten en langzamerhand aan de terugreis te beginnen. We waren van plan om bij Kopenhagen te overnachten, maar het weer was zo slecht dat we besloten door te rijden naar Odense. Toen we aankwamen op camping Blommenslyst was het inmiddels gelukkig droog geworden en besloten we de stad nog even in te gaan. Frits had een leuk restaurantje uitgezocht, waar we eerst ons vaccinatiebewijs moesten laten zien, voordat we naar binnen mochten.

Donderdag werd een echte reisdag. Er stond vrij veel wind, wat goed te merken was bij de brug over de Kleine Belt bij Middelfart. De reis verliep goed, tot we bij Hamburg in een flinke file kwamen en een uur vertraging opliepen. Vervolgens bij Bremen nogmaals een half uur oponthoud door files. Rond zes uur waren we bij de Nederlandse grens en vonden het mooi genoeg voor vandaag en besloten te overnachten bij camping Holland Poort in Nieuweschans.

Met nog zo’n 260 km te gaan naar huis konden we vrijdag rustig aan doen.